Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,75 procent groeit.
Dat blijkt uit de juniraming die het CPB maandag publiceerde (pdf).
Daarmee is het CPB positiever dan De Nederlandsche Bank (DNB), dat voor dit jaar uitgaat van een groei van 0,2 procent.
Het verschil komt met name doordat het CPB een veel kleinere krimp van de consumptie verwacht. Huishoudens besteden dit jaar 0,25 procent minder dan het jaar ervoor, denkt het CPB. DNB gaat uit van een afname van 1,0 procent.
Krimp in eerste kwartaal goedgemaakt
Beide instanties denken dat de krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van tijdelijke aard is. Toen zakte de economische groei met 1,4 procent vergeleken met de laatste drie maanden van 2013.
Volgens het CPB is dit een tijdelijke dip, die in de komende kwartalen wordt goedgemaakt (zie onderstaande grafiek).
"Onderliggend zijn er duidelijke tekenen van herstel", schrijft het CPB. "Zo groeit de productie van de industrie en de bouw al enkele kwartalen op rij fors, neemt het consumenten- en producentenvertrouwen maandelijks toe, zijn de huizenprijzen stabiel en is de daling van de werkgelegenheid afgezwakt of zelfs tot stilstand gekomen."
Ook DNB verwacht de komende kwartalen plusjes.
Opleving in 2015
Voor 2015 verwacht het Planbureau dat de Nederlandse economie groeit met 1,25 procent. DNB houdt het op 1,6 procent.
De export is de motor achter de economische groei. "Ondanks de tegenvallende wereldhandelsgroei in het eerste kwartaal, bleef de uitvoer opvallend hard doorgroeien", aldus het Planbureau.
Ook de toenemende binnenlandse bestedingen dragen in 2015 bij aan de bbp-groei, vooral door een hogere consumptie van huishoudens.
Arbeidsmarkt: beter in 2015
De werkloosheid daalt pas volgend jaar licht van 650.000 naar 635.000 mensen, denkt het CPB. Volgens de rekenmeesters reageert de werkgelegenheid vertraagd op het herstel van de economie. Bedrijven zijn voorzichtig met het aannemen van mensen.
DNB voorziet eenzelfde scenario: de werkloosheid piekt dit jaar op 7,1 procent, en daalt vervolgens naar 6,8 procent volgend jaar en 6,6 procent in 2016.
Dijsselbloem: we zijn er nog niet
Voor minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bevestigen de maandag gepubliceerde CPB-cijfers het ,"beeld dat Nederland geleidelijk aan het herstellen is van de crisis".
Dijsselbloem: "De export en investeringen trekken aan en volgend jaar volgt consumptiegroei. We zijn er nog niet, de werkloosheid blijft hoog en de overheidsfinanciën zijn nog niet op orde. Alle reden om koers te houden.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl